Događanja

Geografsko područje – Moslavina

Moslavina je mikroregija u Hrvatskoj. Sam naziv Moslavina potječe iz vremena Hrvatskog kraljevstva, odnosno gorja Mons Claudius, danas poznatog kao Moslavačka gora. Nalazi se na prijelazu iz središnje Hrvatske u Slavoniju. Upravnom podjelom podjeljena je u tri županije:

* Zapadna Moslavina u Zagrebačkoj županiji (obuhvaća općine Kloštar Ivanić, Križ i Ivanić Grad),
* Središnja Moslavina u Sisačko-moslavačkoj (obuhvaća općine Velika Ludina, Lipovljani, Hercegovac i Velika Trnovitica te gradovi Popovača, Kutina i Garešnica i
* Sjeverna Moslavina u Bjelovarsko-bilogorskoj (obuhvaća općinu Dubrava i grad Čazma)

Najveće mjesto, prometno, gospodarsko i trgovačko središte je grad Kutina. Važnija središta Moslavine još su i gradovi, Čazma, Garešnica, Popovača i Ivanić-Grad . Na području Moslavine nalaze se znatni izvori nafte i plina, dio parka prirode Lonjsko polje. Jaki obrtnički centri, dva gospodarska diva “Petrokemija” i “SELK” nalaze se u gradu Kutini. Veći industrijski i proizvodno značajniji gradovi su Kutina, Garešnica, Čazma, Ivanić Grad te Novoselec i Popovača. Uz industriju glavne djelatnosti su ratarstvo, stočarstvo, uzgoj vinove loze, žitarica te iskorištavanje nafte i plina.

ZAGREBAČKA

ŽUPANIJA

SISAČKO-MOSLAVAČKA
ŽUPANIJA

BJELOVARSKO-BILOGORSKA
ŽUPANIJA